Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cirkel verdelen

Hoe kan ik een cirkel (met r=60cm) in 10 gelijke stukken qua oppervlakte verdelen, waarbij het geen taartpunten mogen zijn? De lijnen die de cirkel verdelen zijn horizontale lijnen.

Erik D
Student hbo - zaterdag 9 oktober 2004

Antwoord

Ieder deel heeft een oppervlakte van $\pi$(60)2 / 10 = 1131
Als de cirkel verdeelt wordt met vertikale lijnen, dan kan de oppervlakte berekent worden met de formule:
$\int{}$√(R2-x2)dx = x/2√(R2-x2)+R2/2arcsin(x/2.
Dit leidt tot vergelijkingen die niet exact zijn op te lossen.
Onderstaande site werkt met oppervlakte · lengte.
Door op onderstaande site te nemen l = 1.000 en h =2R=1.20, dan kan de hoogte van ieder taartdeel bepaald worden bij de oppervlakten 1131, 2262, 3393 enz

Inhoud berekenen

TvR
maandag 11 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq