Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Laplace tranformatie

Ik krijg de volgende lineaire differentiaalvergelijking niet opgelost mbv van Laplace transformatie:

y" + y'= t + sint waarbij y(o)=0 en y'(o)=1

Ik kan de getransformeerde (Y(s^2+s) = 1/(s^2) + 1/(s^2 + 1) -1 niet omzetten in getabelleerde voorschriften.
Graag een suggestie, Vriendelijke groet

Marcel
Docent - donderdag 7 oktober 2004

Antwoord

Breuksplitsen levert
Y = 1/s^3-1/s^2+3/s-2.5/(1+s)-0.5*s/(1+s^2)-0.5/(1+s^2)
en elk van deze termen staan in tabellen.
y = 0.5*t^2-t+3-2.5*exp(-t)-0.5*cos(t)-0.5*sin(t)
groet,

Anneke
vrijdag 8 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq