Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 2901 

Re: Formule voor samengestelde interest

L.s.,

Is er een formule voor het berekenen van samengestelde rente waarbij ieder jaar ook het basis bedrag wordt verhoogd? M.a.w.: je start met een kapitaal van € 30.000,- je hebt een rente van 5% en jaarlijks wordt er € 900,- extra ingelegd en dat gedurende 30 jaar. Hoe kan ik aan de hand van een formule mijn eindkapitaal berekenen?

Alvast bedankt voor het antwoord.

Vriendelijke groet,

Koen

Koen C
Student universiteit - donderdag 7 oktober 2004

Antwoord

Beste Koen,

je formule bestaat uit 2 delen:
1) je hebt eerst 30.000 euro (we trekken ons nog niets aan van het extra bedrag dat erbij komt) dat gedurende 30 jaar 5% intrest opbrengt.
30.000(1,05)30=129.658,27
Dit is de formule uit de vorige vraag.

2)het tweede deel, die 900 euro die er jaarlijks bijgevoegd wordt en dus ook intrest opbrengt (elk jaar meer), kunnen we uitrekenen met een annuďteitenformule. Zie de rubriek Wiskunde en Economie, daar staan genoeg voorbeelden.
Eindwaarde = 900[((1,05)30-1) / 0,05]
= 59.794,96

Beide delen optellen en je hebt je uitkomst.

Groetjes,

tg
vrijdag 15 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq