Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wachttijdproblemen

In mijn LOI-studie Logistiek Management loop ik tegen het wachttijdprobleem aan. Er wordt van het poissonproces uitgegeaan.

Nu moet ik uitrekenen hoe groot de kans is dat op een bepaald moment geen enkel loket iets te doen heeft (0 klanten in het systeem)

Er geldt:
gemiddeld 4 klanten per uur,
gemiddeld 10 minuten bedieningstijd
2 loketten

De uitkomst hiervan is P0 = 0,5

Datzelfde moet ik ook nog een keer uitrekenen met:
gemiddeld 4 aankomsten per uur,
gemiddeld 12 minuten laadtijd en
2 loketten

Hoe gaat dit in zijn werk? Is er een formule die ik in Excell kan invoeren?

Bij voorbaat dank,

Huub V
Iets anders - dinsdag 5 oktober 2004

Antwoord

Het aankomstpatroon kent een Poisson proces met l=4 per uur. Bedieningstijden zijn negatief exponentieel verdeeld met m=6 per uur.
Er zijn twee loketten open.

Voor de kans op 0 klanten in het systeem is er een formule:

q28142img1.gif

Uiteraard is de tweede opgave bijna identiek.
Hoe je dat in Excel zou moeten zetten moet je zelf maar even bekijken. Ik vraag me trouwens af of dat wel zo handig is.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 14 oktober 2004

Re: Wachttijdproblemen

©2001-2024 WisFaq