Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Convexe functies

Ik wil onderzoeken of de volgende functie een convexe functie van x is:
n(k,x)= [(1+x6*(q^-1)/(x4-x5*(q^-1)]*y(k)
- [{(q^-1)(1+x1(q^-1))}/{1+x2(q^-1)+x3(q^-2)}]*u(k)

hierbij is x de volgende vector: x = [x1 x2 x3 x4 x5 x6] en (q^-1) een 'backward shift operator' zodat
(q^-1)*u(k)=u(k-1)

Gegeven: q kan constant verondersteld worden.

De functie kan natuurlijk opgesplitst worden in twee delen en moet er per stuk bekeken worden of de functie convex is (dan is de som ook convex).
Maar de twee delen apart bestaan nog steeds uit meerdere variablen. Hoe pak ik dit aan?

Fred

Fred
Student universiteit - maandag 4 oktober 2004

Antwoord

De functie n(k,x) herschrijven:
1. Door de 1e breuk onder en boven met q en de 2e breuk onder en boven met q2 te vermenigvulden
2. het 2e deel bevat: (q^-1)*...*u(k). Dit is te schrijven als: u(k-1)/u(k)*...*u(k)=u(k-1)*...
Het wordt dan:

n(k,x)=q+x6/q.x4+x5y(k) - q(q+x1)/q2+qx2+x3u(k-1)

Als er dan de 2e afgeleidde van x5 genomen wordt:
2n(k,x)/2x5=2.q+x6/(q.x4+x5)3y(k)
Deze functie is niet voor alle x5 groter gelijk 0. Dus n(k,x) is niet convex.

TvR
maandag 11 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq