Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift van een parabool met y-as als symmetrie-as

Ik kan het functievoorschrift maar niet vinden als:
de y-as symmetrie-as is en door de punten (2,-3) en (-4,0) gaat. Ik weet dat het dan normaal volgens y=ax2+c moet maar als je geen coördinaat hebt waarvan de x nul is (bv (0,3)) dan kun je c in deze formule toch niet berekenen? Wat moet je dan doen?
Alvast bedankt!

Vicky
2de graad ASO - maandag 4 oktober 2004

Antwoord

Als de formule y=ax2+c moet worden (vanwege de symmetrieas!) en je weet twee punten dan kan je die punten toch invullen? Je krijgt dan:

-3=a·22+c
0=a·(-4)2+c

-3=4a+c
0=16a+c

Dit stelsel kan je waarschijnlijk wel oplossen toch? Je weet dan de waarde van a en c en klaar is Klara of Kees...

WvR
maandag 4 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq