Wat hebben optische illusies precies met wiskunde te maken? Ik denk dan aan dingen als:
Erwin
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 1 oktober 2004
Antwoord
Voor wiskunde is het interessant om vast te stellen dat sommige dingen niet zo zijn zoals ze lijken. Daarom willen we in de wiskunde altijd van alles bewijzen! Je kunt nooit iets af doen met 'dat zie je toch zo'. Illusies kunnen hierbij een belangrijke rol spelen, al was het alleen maar om aannemelijk te maken dat je niet 'puur' op wat je ziet (of denkt te zien!) af moet gaan.
De 'onmogelijke figuren' vinden wiskundigen interessant omdat daar de 'regels' worden overtreden. Het is dan een manier om te ontdekken wat die 'regels' dan wel zijn en hoe je door met die regels te spelen de kijker op het verkeerde been kan zetten.
Daarnaast zijn wiskundigen altijd op zoek naar visualisaties van allerlei wiskundige zaken. Dit maakt de communicatie naar andere mensen een stuk makkelijker. Dat daarbij soms vreemde afbeeldingen ontstaan lijkt me evident want niet al die wiskundige zaken zijn zomaar op een plat vlak af te beelden.
Ambigue afbeeldingen (zoals het beroemde heks/jong meisje) zijn ook voor wiskundige interessant. Een probleem van verschillende kanten beschouwen zou je ook als wiskundige activiteit kunnen zien.
Maar meestal is het gewoon voor de lol, net als voor de rest van de mensheid. Ik bedoel: beweging zien waar dat niet is... spiralen zien als het cirkels zijn dat is grappig toch? Maar of dat nu echt wiskundig verklaard zou moeten kunnen worden, dat geloof ik toch niet... maar misschien soms ook wel...