Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierdegraadsvergelijking

Is volgende vergelijking op te lossen in als een (dubbele vierkantsvergelijking??) of hoe moet dit aangepakt? Zijn er nu 2 of 4 wortels.
8(2x2-5x+1)2+9(2x2-5x+1)-8=0

Franco
Iets anders - donderdag 30 september 2004

Antwoord

Los eerst 8z2+9z-8=0 op. Dit geeft je twee antwoorden:

q27954img1.gif

Los vervolgens de volgende twee vergelijkingen op:

2x2-5x+1=-1/16(Ö337+9)
en
2x2-5x+1=1/16(Ö337+9)

Dit levert uiteindelijk:

q27954img2.gif

Dit kan je zelf controlen met onderstaand script:

Maar dat stond er blijkbaar niet!
Er stond: 8(2x2-5x+2)2+9(2x2-5x+1)-8=0

Oplossen kan dan met:
8(z+1)2+9z-8=0 oplossen....
Dit geeft 2 oplossingen... alleen z=0 levert dan met
2x²-5x+1=0 de twee reele oplossingen.
Zie eventueel Wat is een complex getal?

WvR
zaterdag 2 oktober 2004

©2001-2024 WisFaq