Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Standaardfout van het gemiddelde

Deze vraag moet ik beantwoorden (het gaat over een SPSS-bestand):
- Bepaal voor de variabele leeftijd het interval van één standaardafwijking rondom het gemiddelde.
Gemiddelde is hier: 46,5827
SE Mean: 0,74042
Sstandaarddeviatie: 16,48989

Maar nu moet ik dit beantwoorden:
- Hoeveel procent van de waarnemingen ligt in theorie binnen dit interval, wanneer we uit zouden gaan van een normale verdeling?
- Hoeveel procent van de waarnemingen ligt feitelijk binnen dit interval?

Kan iemand mij helpen??

Astrid
Student universiteit - maandag 27 september 2004

Antwoord

1) Dat weet je dus niet want mag je wel uitgaan van een normale verdeling ???
Aannemend dat dat wel mag heb je te maken met een interval met als grenzen z waarden 1 en -1 (na standaardisering). Uit de standaardnormale verdeling kun je (theoretisch) afleiden dat P(-1z1)=0,6826.
2) Dat weet ik niet. Om hier achter te komen moet je namelijk de waarnemingen in drie klassen indelen (Recode):
®Lowest thru 30,0928 (=46,5827-16,4899)
®30,0928 thru 63.0726 (=46,5827+16,4899)
®63.0726 thru Highest
Wanneer je nu van deze nieuwe frequentieverdeling een uitdraaitje maakt dan kun je daar het antwoord vinden. Kijk daarvoor naar het percentage in de middelste klasse.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
maandag 27 september 2004

©2001-2024 WisFaq