Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrisch bewijs met volledige inductie

Ik zit vast bij de volgende stelling :

|sin(n暖)| = n會sin x|

Tot hier ben ik geraakt :

1) bewijs voor 1
|sin(1暖)| = 1會sin x|
=
|sin x| = |sin x| == Stelling is WAAR voor 1

2) bewijs voor n
zie opgave

3) bewijs voor n+1
|sin((n+1)暖)| = (n+1)會sin x|
|sin(n暖 + x)| = (n+1)會sin x|
|sin nx搾os x + cos nx新in x| = (n+1)會sin x|

Tot hier lijkt me alles goed te zijn. Ik denk dat ik bij de volgende stap de verkeerde richting uitga.

|sin nx搾os x + cos nx新in x| = |n新in x| + |sin x|

En nu zou ik niet direct weten welke richting ik verder uit kan gaan

Andy
Student universiteit - zaterdag 25 september 2004

Antwoord

Ik vind je formulering van het principe van volledige inductie nogal vreemd, alsof je het niet helemaal ten volle begrijpt.

Met punt 1 ben ik akkoord maar punt 2 is niet te bewijzen, dat is de veronderstelling die je maakt in het bewijs van punt 3!

In punt 3 kan je ook niet beginnen van wat je nog moet bewijzen. Wat je wel kan doen is beginnen met de uitdrukkingen aan de linkerkant en met behulp van de eigenschap uit punt 2 die van punt 3 bewijzen. En dat geeft weinig moeilijkheden:

|sin((n+1)x)|
= |sin(nx)cos(x)+sin(x)cos(nx)|
= |sin(nx)cos(x)| + |sin(x)cos(nx)| (driehoeksongelijkheid)
= |sin(nx)| + |sin(x)| (want 0=|cos(.)|=1)
= n|sin(x)| + |sin(x)| (veronderstelling)
= (n+1)|sin(x)|

wat het bewijs door volledige inductie vervolledigt (n=1 - n=2 - n=3 - ...)

cl
zaterdag 25 september 2004

©2001-2025 WisFaq