Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking opstellen van rechte als 2 punten gegeven zijn

Dag!

Klein vraagje betreffende het opstellen van deze vergelijking...
Deze is dus y - y1 = [(y2 -y1):(x2 - x1)] . (x - x1).

Wanneer je de coördinaten invult, dan kan het zijn dat de teller 0 is, dan heb je te maken met een rechte evenwijdig met de X-as.
Maar wat heb je indien de noemer 0 is??

En nog een kleine opmerking:
Normaal is het zo dat het orthonormaal assenstelsel een zin naar rechts en een zin naar boven heeft...
Maar wat gebeurt er met het opstellen van de vergelijkingen van een rechte (in alle mogelijke gevallen), wanneer de zin van de assen nu bijvoorbeeld naar links en boven is (of naar rechts en onder, enz.).
Blijft dit dan dezelfde vergelijking van de rechte?

Bedankt

Sofie
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 25 september 2004

Antwoord

Als de noemer nul is zul je een vergelijking van de vorm x=... moeten zien te krijgen.
Wil je toch met 1 formule werken dan kun je de formule hierboven ook schrjven als:
(x2-x1).(y - y1) = (y2 -y1).(x - x1)
Deze gaat in alle gevallen goed.

De vergelijking van een rechte bepaalt een verband dat geldt voor alle punten op deze rechte. De zin van de assen is niet van invloed op de formule als je maar de juiste coördinaten gebruikt.

hk
zaterdag 25 september 2004

©2001-2024 WisFaq