Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 27708 

Re: Horner: delen door (x-a)(x-b)

Je mag niet met staartdelingen werken of je krijgt punten af :)

ik zie dat mijn schema van horner er nu anders uitziet, hopelijk ben je er wijs uit geraakt
je moet het schema in 2 stappen doen, eerste keer is rest 6 en tweede keer rest 2.
de rest kan bijvoorbeeld ook ax + b zijn met a en b een reeel getal.
want er staat zo1 tussen bij de oplossingen achteraan in boek, maar methode staat er niet op, het moet met horner, en deze methode werkt, als rest bij beide stappen 0 is is het simpel, maar als je met 2 resten zit... niet
ik zal het schema eens opniuew zetten maar met iets anders dan spaties

__1___1___1___1___1___1
1_____1___2___3___4___5
__1___2___3___4___5_|_6 = rest van deel 1
-1___-1__-1__-2__-2
__1___1___2___2_|_3 = rest van deel 2

als rest van deel 1 en rest van deel 2 nul waren, was de uitkomst gewoon x3+x2+2x+2, en rest = 0, maar nu hebben we rest van deel 1 = 6 en van deel 2 = 3
uitkomst blijft x3+x2+2x+2 maar nu vraag ik me af hoe je de rest berekent

Cerber
3de graad ASO - donderdag 23 september 2004

Antwoord

Misschien is het hier verreweg het handigst om met -1 te beginnen. Het komt dan mooi uit...

Je krijgt dan:

q27722img1.gif

Conclusie:
x5+x4+x3+x2+1=(x+1)(x4+x2+1)

Vervolgens doe je 1 bij x4+x2+1
Je krijgt dan:

q27722img2.gif

Conclusie:
q27722img3.gif

Zodat je dan uiteindelijk uitkomt op... doe zelf maar.

WvR
donderdag 23 september 2004

©2001-2024 WisFaq