Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen van identiteiten met sec (x)

Beste,

Graag wat hulp over het bewijzen van de volgende identiteit:
sec(x) = tan(x)+ tan(45°-(x/2))
Ik kwam tot het volgende maar niet verder meer:
[sin(x)/cos(x)] + [ [cos(x/2)-sin(x/2)] / [cos(x/2)+sin(x/2)] ]
Nu graag wat hulp voor de verdere uitwerking. Ik weet alleen nog meer dat sec(x) = 1/cos(x)
Bedankt
Smetje

Smetje
3de graad ASO - donderdag 23 september 2004

Antwoord

Dag Smetje

Je bent goed begonnen! In de volgende stap zou ik ook [sin(x)/cos(x)]=tan(x) omzetten naar halve hoeken, dit kan met volgende formule:

tan(x)=2tan(x/2)/(1-tan2(x/2))

Zet vervolgens het rechterlid op één noemer, namelijk: NOEMER=cos2(x/2)-sin2(x/2)=cos(x). Je zal zien dat de teller zich vereenvoudigt tot 1. Probeer het even.

Groetjes

Igor
donderdag 23 september 2004

©2001-2025 WisFaq