Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Paired-sample T-Test

In mijn onderzoek heb ik de financiele risico percepties gemeten van consumenten op een 7-point Likert schaal. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van 4 producten als stimuli in zowel een traditionele aankoopvorm, als een nieuwe (minder tastbare: o.a. internet) aankoopvorm. Met behulp van de resultaten kan ik nu de gemiddelde financiele risico perceptie voor de traditionele aankoopvormen van de respondenten vergelijken met die van de nieuwe aankoopvormen. Ik heb gebruik gemaakt van 1 sample (1 groep respondenten) en deze geconfronteerd met een hypothetische aankoop van een product in allebei de aankoopvormen. Nu heb ik een hypothese opgesteld dat een product in een minder tastbare aankoopvorm (nieuwe) leidt tot een significant hogere financiele risico perceptie
(H1: Offering a product or service in a less tangible purchase format than formerly, leads to a significantly higher financial perceived risk)

VRAAG: klopt het dat als ik deze hypothese wil uitwerken dat ik dan gebruik moet maken van de Paired-Sample T-test? Het gaat hier toch namelijk om het vergelijken van gemiddelden van twee variabelen binnen 1 groep?

Alvast bedankt!

M.v.g.,

S.j.m. Geul

S.j.m.
Student universiteit - donderdag 23 september 2004

Antwoord

Ik heb gebruik gemaakt van 4 producten als stimuli in zowel een traditionele aankoopvorm, als een nieuwe (minder tastbare: o.a. internet) aankoopvorm.

Als ik goed begrijp gooi je nu risicosores onder invloed van verschillende stimuli op een hoop.
Dat is het probleem dus. Die vier stimuli zijn verschillend. De risicoscore, waarbij je het verschil wil bepalen, kan ook afhankelijk zijn van de stimuli of de combinatie van stimuli en distributiekanaal.

De verschiltoets voor gemiddelden vereist de veronderstelling dat de scores uit één normale verdeling afkomstig zijn. Door het op een hoop gooien van scores onder invloed van 4 stimuli voldoe je hier mijns inziens niet meer aan.

Hoe het dan wel moet is lastig, dat hangt een beetje van je situatie af. Ik denk aan een variantieanalyse (twee factor model). Of dat de goede oplossing is, is volgens mij nog lang niet zeker.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
dinsdag 28 september 2004

©2001-2024 WisFaq