Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansverdeling met verjaardagen

Ik heb een vraag: op je verjaardag ga je naar de disco waar nog 1000 anderen zijn. Je vraagt je af of daar nog meer jarige zijn. Op welk aantal meerdere jarige is de kans het grootst? Hoe moet ik dat aanpakken?

anonie
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 23 september 2004

Antwoord

Binomiale verdeling met kans 1/365
P(k=1)=(1000 boven 1)·(1/365)1·(364/365)999=0,1768
P(k=2)=(1000 boven 2)·(1/365)2·(364/365)998=0,2426
P(k=3)=......
op een gegeven moment gaat deze kans weer omlaag. Dan weet je ook op welk aantal gelijktijdig jarigen de kans het grootst is.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 23 september 2004

©2001-2024 WisFaq