Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleiden

Eej wisfaq!
Ik weet eigenlijk niet hoe ik aan de volgende opgave moet beginnen. Zouden jullie me kunnen helpen?

Bepaal de reële getallen a,b zodanig dat de volgende functie met meervoudig voorschrift differentieerbaar is in 4:

" x Î [0,4]: ¦(x)=Öx
" x Î [4,+¥[: ¦(x)=ax2+bx

Alvast bedankt!

Groetjes Rob

Robeyn
3de graad ASO - woensdag 22 september 2004

Antwoord

Eerst zorg je ervoor dat de twee stukken grafiek aan elkaar vast zitten. Dit houdt in dat Ö4 = 16a + 4b = 2.
Nu moet je er voor gaan zorgen dat de twee stukken zonder knik aan elkaar vast zitten.
Dit doe je door 1/2Öx = 2ax + b te stellen met voor x de waarde 4.
Dit geeft 1/4 = 8a + b.
Combineer nu beide vergelijkingen in a en b.

MBL
woensdag 22 september 2004

©2001-2024 WisFaq