Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ongelijkheden

Hoe je ongelijkheden oplost, snap ik wel. Maar wanneer is een formule een ongelijkheid in plaats van een gewone formule?
voorbeeld van ongelijkheid: 3x-25x+1
Waarom staat "" er dan? En kan het ook "" zijn?

Marjon
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 20 september 2004

Antwoord

f(x)g(x) wil eigenlijk zeggen: bepaal voor welke x waarden de grafiek van f(x) onder die van g(x) ligt. Of anders: waar is f(x) kleiner dan g(x)
als f(x)= 3x-2 en g(x)= 5x+1 dan geldt dus 3x-25x+1
Eerst nulpunt(en) bepalen
3x-2-5x-1=0
-2x-3=0
x=-11/2

tekenoverzicht
++++++++ -11/2--------

Dus voor elke x groter dan -11/2 geldt dat f(x)g(x)
Je kan uiteraard ook zeggen g(x)f(x)
Als je de grafieken van beide functies tekent zal het je helemaal duidelijk worden.

groet

pl
maandag 20 september 2004

©2001-2024 WisFaq