Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadratische vergelijking

Hoe maak ik de vergelijking voor een kwadratische funtie als ik alleen 3 punten heb? Zoals bijv. (1,4) (2,7) en (-3,32) (functie is dus een parabool, waarvan je weet basisformule = y=ax2+bx +c)

T Oost
Student universiteit - maandag 20 september 2004

Antwoord

Goeiedag

Je moet eisen dat alle punten op de parabool liggen. Je bekomt dan een stelsel met 3 onbekenden: a, b en c:

4=a·12+b·1+c
7=a·22+b·2+c
32=a·(-3)2+b·(-3)+c

Los dit stelsel op en je kent de waardes van a, b en c. De vgl van de parabool is dan bepaald.

Veel succes
Igor

Igor
maandag 20 september 2004

©2001-2025 WisFaq