Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Grote getallen (E)

Als ik op mijn rekenmachine een heel groot getal zie, staat er vaak een 'E'. Waar kan ik daarover meer info vinden?
Wil

Wil Pa
Docent - vrijdag 17 september 2004

Antwoord

Beste Wil,
Hier de informatie die je nodig hebt
Laten we als voorbeeld nemen 4E+2 zie de E als 'keer 10 tot de macht' dus:
4E+2 $\Rightarrow$ 4 keer 10 tot de macht 2 $\Rightarrow$ 4·102=400
Merk dus wel op dat dit vaak dus een afronding is.
35400 wordt dus afgerond op 4E+4 en 34999 wordt afgerond naar 3E+4.
Vaak zie je echter nog wel 1 extra getal.
bv. 3.5E+3 ofwel 3.5 keer 10 tot de macht 3 $\Rightarrow$3.5·103 = 3500
De '+' komt erbij omdat het ook voor hele kleine getallen kan, en je raadt het al dan wordt het een '-'.
4E-3 $\Rightarrow$ 4 keer 10 tot de macht -3 = 4·10-3 = 4·1/103

Als laatste dus nog even duidelijk dat het hier dus vaak eigenlijk een afronding is en onthoud ook dat 10 tot de macht x, dan geeft x de komma verschuiving aan dus bv. 8,2·102 dan zal de komma er twee naar rechts verschuiven.

M.v.g.
Peter Stikker

PHS
vrijdag 17 september 2004

Re: Grote getallen (E)

©2001-2025 WisFaq