Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Samenvallende wortels van a²x²+(2ac-b²)x+c²=0

Ik moet bewijzen dat de volgende vergelijking samenvallende wortels heeft, dat de discriminant 0 is dus eigenlijk maar ik geraak er niet aan uit.
Help me
a2x2+(2ac-b2)x+c2=0

Jos
2de graad ASO - donderdag 16 september 2004

Antwoord

Hallo

Het is inderdaad nogal verwarrend. Daarom zal ik voor de a, b en c in de abc-formule hoofdletters gebruiken: A,B en C dus. De vergelijking is van de volgende vorm:

A*x2+B*x+C=0

Bij uw vergelijking is:

A=a2
B=(2ac-b2)
C=c2

De discriminant is B2-4*A*C. Dit wordt dan (bovenstaande invullen):

D=(2ac-b2)2-4*a2*c2

Probeer het zelf even verder uit te rekenen. U zal zien dat de discrimant NIET altijd 0 is. De uitkomst is namelijk: D = b2(b2-4ac). Er zit misschien wel een foutje in je opgave. Lees de vraag nog eens goed na!

Groetjes

Igor
donderdag 16 september 2004

©2001-2024 WisFaq