Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 27358 

Re: Hoeken berekenen in een rechthoekige driehoek

bedankt voor het snelle antwoord. Zoals ik al zei is het een tijd geleden dat ik wiskunde op school had, dus zou je het wat kunnen uitleggen (toelichten) voor mij?

Jeroen
Iets anders - dinsdag 14 september 2004

Antwoord

Neem een rechthoekige driehoek met de lengte van de zijden a=0,5 en c=1 en b=0,87 (1/2Ö3 ). Dit betekent dat zijde a ligt tegenover hoek A. Hoek C is in dit geval 90o.
sin B = b/c=0,87 / 1 =0,87= (1/2Ö3
cos B = a/c=0,5 / 1 = 0,5.
Nu zijn de volgende sin en cos bekend:
sin 0 = 0; sin 30 = 0,5; sin 45 = 1/2Ö2;sin 60 = 1/2Ö3; sin 90 = 1.
De cosinus loopt van 1 naar 0
cos 0 = 1;cos 60 = 1/2Ö3;cos 45=1/2Ö2;cos 60=0,5;cos 90 =0.
Als de waarde van de sinus bekend is, dan kan via tabellenboek of rekenmachine bepaald worden hoe groot de hoek is. Dit gaat met de arcsin of arccos knop.
Arcsin (1/2Ö2)=45o.
Nu worden graden ook wel in radialen uitgedrukt, waarbij 360o=2 p (radialen). Daarnaast zijn er heel veel relaties tussen sin en cos. Bijv:
sin -x = - sin x
sin (1/2p-x)= cos x
sin 2x = 2 sin x cos x
Meer info: (1) een wiskunde boek (2) deze site in de rubriek Goniometrie (3) Googelen

TvR
dinsdag 14 september 2004

©2001-2024 WisFaq