\require{AMSmath} Druk uit mbv regel van de Moivre Ik moet cos(4a) uitdrukken in cos(a) en sin(a) en ik heb geen flauw idee hoe ik dit moet aanpakken.Kunt u mij helpen? Wouter Student universiteit - maandag 13 september 2004 Antwoord Mogelijkheid 1:Twee maal toepassen van de formule voor cos(2a)=2cos2(x)-1.Mogelijkheid 2:De formule van De Moivre (voor modulus 1):(cos(x)+isin(x))4 = cos(4x) + isin(4x)Werk het linkerlid uit (door 4 keer te vermenigvuldigen of het binomium van newton):cos4x + 4icos3x*sin x + 6i2cos2x*sin2x + 4i3cos x*sin3x +i4sin4xEr geld nu volgende gelijkheid:cos4x + 4icos3x*sin x + 6i2cos2x*sin2x + 4i3cos x*sin3x +i4sin4x = cos(4x) + isin(4x)cos4x - 6cos2x*sin2x + sin4x + i(4cos3xsin x - 4cosxsin3x) = cos(4x) + isin(4x)2 complexe getallen zijn gelijk als het reel deel en imaginair deel gelijk zijn:cos(4x) = cos4x - 6cos2x*sin2x + sin4xen meteen ook de sin...sin(4x) = 4cos3xsin x - 4cosxsin3x TvR maandag 13 september 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik moet cos(4a) uitdrukken in cos(a) en sin(a) en ik heb geen flauw idee hoe ik dit moet aanpakken.Kunt u mij helpen? Wouter Student universiteit - maandag 13 september 2004
Wouter Student universiteit - maandag 13 september 2004
Mogelijkheid 1:Twee maal toepassen van de formule voor cos(2a)=2cos2(x)-1.Mogelijkheid 2:De formule van De Moivre (voor modulus 1):(cos(x)+isin(x))4 = cos(4x) + isin(4x)Werk het linkerlid uit (door 4 keer te vermenigvuldigen of het binomium van newton):cos4x + 4icos3x*sin x + 6i2cos2x*sin2x + 4i3cos x*sin3x +i4sin4xEr geld nu volgende gelijkheid:cos4x + 4icos3x*sin x + 6i2cos2x*sin2x + 4i3cos x*sin3x +i4sin4x = cos(4x) + isin(4x)cos4x - 6cos2x*sin2x + sin4x + i(4cos3xsin x - 4cosxsin3x) = cos(4x) + isin(4x)2 complexe getallen zijn gelijk als het reel deel en imaginair deel gelijk zijn:cos(4x) = cos4x - 6cos2x*sin2x + sin4xen meteen ook de sin...sin(4x) = 4cos3xsin x - 4cosxsin3x TvR maandag 13 september 2004
TvR maandag 13 september 2004
©2001-2024 WisFaq