Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproef uit productportfolio

Voor mijn stageopdracht moet ik een productportfolio van ongeveer 15000 stuks gaan classificeren in maximaal 5 categorieën. Gegeven is dat 90% van alle producten binnen die 5 categorieën moet vallen. Het is wellicht ook mogelijk dat er maar 2,3 of 4 categorieën nodig zijn, om de 90% van het portfolio onder te classificeren.
De exacte criteria van die categorieën zijn nog niet bekend, deze zullen uit het portfolio moeten worden gedistilleerd. Er kan dus niets gezegd worden over de uitkomst. Het is natuurlijk ondoenlijk om alle 15000 producttekeningen etc. te gaan bekijken. De bedoeling is om een reresentatieve steekproef te nemen uit het hele productportfolio, zodat ahv die producten een categorisatie kan worden gemaakt. Uit die steekproef moet dan blijken hoeveel categorieën er nodig zijn, om 90% van de producten in te kunnen delen. Kan ik simpelweg stellen dat de steekproefomvang (n) gelijk is aan: n = z2*502/a2=1,962*502/32=1068? Eventueel gecorrigeerd met een factor N/n+N-1=15000/1068+15000-1=0,93, maakt dat een steekproefgrootte van 998 stuks. Dit zou nl. betekenen dat er erg veel tekeingetjes moeten worden bekeken Of zijn er nog andere criteria waarmee ik rekening moet houden?

Jeroen
Student hbo - maandag 13 september 2004

Antwoord

Een steekproef controleert of de aanname correct is. Er is hier pas sprake van een aanname als de criteria bekend zijn.
Stel eerst op basis van 50 à 100 stuks de criteria voor de classificatie van de 5 categorieën opstellen op basis van de eigenschappen van die 50-100 stuks. En dit toetsen met een steekproef van 384 uit de overige, zie verklaring van dit aantal Re: Berekening minimale steekproef

Zie Berekening minimale steekproef

TvR
maandag 13 september 2004

©2001-2024 WisFaq