Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 27138 

Re: Formule speciale cycloide

We zijn er bijna ik heb nog even u hulp nodig voor de cycloide

Bij een cirkel krijg ik:
x = (R+r)cos t - a cos((R+r)/r)t
y = (R+r)sin t - a sin((R+r)/r)t
R = straal grote cirkel, r is straal kleine cirkel,
a = afstand x vanaf M kleine cikel

Hoe formuleer ik dit met een ellips?

Alvast bedankt

Chris

chris
Ouder - maandag 13 september 2004

Antwoord

Uw uitkomsten voor cirkels heb ik niet nagerekend. U gebruikt blijkbaar ietwat andere uitgangspunten.
Ik verwijs verder naar mijn eerste antwoord.
Lijnstuk P heeft (in het met de ellips meedraaiend assenstelsel) vectorvoorstelling
(1/c)(a·sin(t), b·cos(t)-b)+l(b·sin(t),a·cos(t))/c;
Q heeft daar vectorvoorstelling m(-a·cos(t),b·sin(t))/c.
Vind het snijpunt S door deze twee aan elkaar gelijk te stellen en l en m te berekenen.
De absolute waarden van l en m zijn nu de waarden p(t) en q(t) van mijn eerste antwoord.

hr
maandag 13 september 2004

©2001-2025 WisFaq