Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Foutberekening

Hoi
lengte van een boog : s = r . a
met a de hoek in radiaal en r de straal

hoe groot is de fout van een boog bij eeen cirkel met straal 60 cm als de absolute fout op de hoek 0.1 radiaal is

ik heb gevonden dat df(x) : a . 1
maar ik snap de vraag niet goed

Dirk
3de graad ASO - zondag 12 september 2004

Antwoord

Als r=60 is de boog s dus s=60.a.
Neemt a toe tot a+0.1 dan neemt de boog toe tot 60(a+0.1)=60a+6.
Neemt a af tot a-0.1 dan neemt de boog af tot 60(a-.1)=60a-6.
De fout is dus kennelijk 60a-(60a+/-6), dus de fout is 6.

Nu wat formeler:
s in functie van a is gewoon een lineaire functie:
ds/da=r.
De fout in s is dus r.(de fout in a)

hk
zondag 12 september 2004

©2001-2024 WisFaq