Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aselect zonder terugleggen

Stel je hebt een groep van 6 mensen. Jacoba, Bert, Marian, Henk Ria en Kathleen. Om te bepalen welk tweetal moet koken worden er twee namen getrokken uit een hoed zonder terugleggen.
Wat is de kans dat Kathleen erbij zit? P(K)=
Wat is de kans op een vrouwenteam? P(V=2)=

Als ik alle mogelijkheden uitschrijf kan ik er wel uitkomen door op te tellen en te delen door het totale aantal van 30.

Maar wat als er nou 35 namen zijn hoe pak ik dat dan aan?
Mijn kansrekenkennis reikt niet meer zover, zijn er formules? (faculteit is bekend bij mij)

Thed
Student universiteit - zaterdag 11 september 2004

Antwoord

Er worden er 2 gekozen van de 6 dus iedereen heeft 2/6 kans om eruit gehaald te worden.
P(vrouwenteam) = (het aantal mogelijke combinaties met twee vrouwen):(het totaal aantal mogelijke combinaties)=(4 boven 2):(6 boven 2)=6/15

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 12 september 2004

©2001-2024 WisFaq