Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een slijterij verkoopt twee soorten Zuidafrikaanse rode wijn

Beste Meneer/Mevrouw
Ik heb heel veel moeite met bijv. deze vraag hieronder hoe kan ik deze vraag het beste oplossen zou u mij dit in de mail uit willen leggen

Een slijterij verkoopt twee soorten Zuidafrikaanse rode wijn. De ene soort kost 10 euro per fles en de andere 5 euro. Beide prijzen zijn niet erg gunstig; de slijter verwacht dat een aanbieding van 8 euro per fles het goed zal doen bij de klanten.

Hoe moet de slijter de twee soorten mengen, om tot deze aanbiedingsprijs te komen?

Alvast bedankt voor de moeite.

Groetjes chantal

Chanta
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 9 september 2004

Antwoord

Beste Chantal,
Laten we eens gewoon beginnen met het halveren van de 10 euro fles dat geeft dus een halve fles met waarde van 5 euro. Om op de juiste prijs uit te komen moeten we dan deze fles bijvullen met 3 euro uit de 5 euro fles. Ofwel als 1/5 van de euro fles 1 euro is moet er 3/5 uit en bij in de nieuwe fles. Dan zitten we wel mooi op 8 euro maar 1/2 + 3/5 = 5/10 + 6/10 = 11/10 = 1 1/10 en zal het zaakje dus overlopen.
Laten we het deel dat we uit de eerste fles nemen x noemen. De waarde hiervan is dus 10·x.
Als we de hoeveelheid uit de tweede fles y noemen dan is de waarde hiervan 5·y
Deze twee delen moeten samen dan wel netjes 1 hele fles opleveren ofwel x+y=1
Tevens moet 10·x+5·y = 8 om de prijs juist te krijgen.
Je hebt dus nu twee vergelijkingen en twee onbekende.
Dat oplossen laat ik nu verder aan jou over.
Lukt het niet laat dan maar weer weten wat je gedaan hebt en waar het vast loopt.
Succes

M.v.g.
Peter

p.s. en altijd maar hopen dat de slijter niet gaat knoeien

PHS
vrijdag 10 september 2004

©2001-2024 WisFaq