Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tweedegraadsvergelijking

hallo ,
ik moet een 2egraadsvergelijking oplossen met als opgave
3(x-3)(x-4)=(x-4)2 maar ik weet niet wat ik eerst moet doen vermenigvuldigen met 3 of de haakjes uitwerken ?
ik hebbet allebei al geprobeerd maar het komy altijd iets anders uit dus ...

Li
2de graad ASO - donderdag 9 september 2004

Antwoord

Als het goed is, maakt de volgorde van vermenigvuldigen niet uit, natuurlijk. Zolang je niet door (x-4) deelt, is er geen probleem; als x=4 deel je door 0, maar dat had je vast zelf al gezien.
Optie 1: (x-3)(x-4)=x2-4x-3x+12=x2-7x+12 dus 3(x-3)(x-4)=3(x2-7x+12)=3x2-21x+36
Optie 2: 3(x-3)=3x-9 dus 3(x-3)(x-4)=(3x-9)(x-4)=3x2-12x-9x+36=3x2-21x+36

Als je de rest zelf uitschrijft en wat vereenvoudigt, hou je een 2e-graads vergelijking in x over. Oplossen met abc-formule geeft.... Tja, zelf doen is altijd veel leuker!

Sander
donderdag 9 september 2004

©2001-2024 WisFaq