Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 27158 

Re: De schuine asymptoot vinden

nou uhm, het is nu overbruggingsonderwijs... en dat is om op te frissen wat je op de middelbare school hebt gehad... dit heb ik alleen nooit gehad! En in het boekje staat nu niet echt duidelijk WAT je nou eigenlijk voor stappen moet ondernemen om erachter te komen.. er staat alleen maar van: de SA = x - 1

maarja.. hoe werkt dat dan bij andere formules.. :S

dus je moet zeg maar altijd eerst x = + of - oneindig invullen? want dat moet je toch ook doen bij het zoeken van een horizontale asymptoot?

sorry voor deze verwarring :S (ze waren er op het hoorcollege niet meer aan toe gekomen om de schuine asymptoot uit te leggen...)

bedankt in ieder geval voor uw antwoord.

Cynthi
Student universiteit - woensdag 8 september 2004

Antwoord

Om de scheve asymptoten te vinden, wordt vaak eerst gekeken naar de limiet van f(x)/x, waarbij je x naar plus of min oneindig laat gaan. Als die limiet een getal oplevert, dan is dat de richtingscoëfficient van de eventuele scheve asymptoot. Let op het woordje 'eventuele'! Want ook al levert de zojuist besproken limiet een getal op, dan is het nog niet zeker dat er ook inderdaad een SA is!
Maar in een betrekkelijk simpele functie als in je eerdere vraag, kun je ook wel zonder die limiet. Maar die aanpak heb ik je al laten zien. Het probleem met scheve asymptoten is dat je vaak niet aan het functievoorschrift kunt zien of er überhaupt een SA is.
Het lijkt me het beste dat je ons nog eens een ander functievoorschrift opstuurt, zodat we er nog eens naar kunnen kijken.

MBL
woensdag 8 september 2004

©2001-2024 WisFaq