Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineair verband opstellen

Bij een taxibedrijf is er een lineair verband tussen de kosten K in euro van een taxirit en de afstand a in kilometer. Een rit van 10 km kost 12,5 euro en een rit van 20 km kost 20 euro. Geef een formule bij dit verband.

Hm, ik snap opzich wel hoe je een formule moet maken maar dit niet omdat die kilometers zo ongelijk zijn enz hehe, stupid me..

Sophie
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 8 september 2004

Antwoord

Stel K de kosten en a de afstand. Je moet een verband zoeken van de vorm
K=a×x+y

Dit is een lineair verband tussen a en K, waarbij je x en y nog moet zoeken aan de hand van de voorwaarden. Nu weet je dat als a=10 (km) , K=12.5 moet zijn, en als a=20 moet K=20.
Schrijven we deze twee voorwaarden uit dan hebben we:
12.5=10x+y
20=20x+y

Dit zijn twee onafhankelijke voorwaarden met twee onbekenden dus dit is eenvoudig op te lossen. Eens je de waarden voor x en y gevonden hebt. Kan je het verband K=ax+y expliciet opschrijven. Probeer maar!

Succes,

Koen Mahieu

km
woensdag 8 september 2004

©2001-2024 WisFaq