Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische functies

geachte heer/mevrouw,

Ik zit klem met onderstaande vraag. Hoe moet ik verder.

vraag:
Vindt een functie met de vorm f(x)=aebx [ae tot de macht bx] met de gegeven functie waarden;

f(1) = 2 en f(2) = 4

mijn uitwerking;
f(1)=2 (2,1)
f(2)=4 (4,2)
2=f(1)=aeb1 = aeb
4=f(2)=aeb2 = ae2b

4=f(2) = ae2b = aeb * ae2b = 4

verder kom ik niet.

bij voorbaat dank,

mario

mario
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 september 2004

Antwoord

Er is gegeven dat

f(1) = a . e^(b)= 2
f(2) = a . e^(2b) = 4

Deel beide vergelijkingen door elkaar. Zo bekom je er een waar a niet meer in voor komt en waaruit je b kan berekenen. Met die waarde van b vind je dan ook a, uit een vergelijking naar keuze.

cl
dinsdag 7 september 2004

©2001-2024 WisFaq