Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsels van 3 vergelijkingen met 3 onbekenden

Hoe we zulke stelsels moeten oplossen hebben we nog niet gezien maar we hebben toch een meegekregen,maar hoe zou ik er best aan beginnen ?

2x-y-z=3
x+y+3z=3
4x-y+z=7

alvast bedankt

Emilie
3de graad ASO - dinsdag 7 september 2004

Antwoord

Het kunstje is een vergelijking herschrijven en substitueren in de volgende vergelijking. Dit herhaal je tot je een vergelijking met 1 onbekende overhoudt die je dus op kunt lossen:

2x-y-z=3
2x-z-3=y

x+(2x-z-3)+3z=3
3x+2z=6
3x-6=-2z

4x-y-7=-z
4x-(2x-z-3)-7=1,5x-3
2x+z+3-7=1,5x-3
2x+(-1,5x+3)+3-7=1,5x-3
-x=-2
x=2
y=1
z=0

Ik hoop dat het nu duidelijk is
succes

pl
dinsdag 7 september 2004

©2001-2024 WisFaq