Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleiden van goniometrische functies

Hallo

In de context van een grotere opdracht, moet ik op een bepaald moment de afgeleide functie van x.sin2y=y.cos2x berekenen. Ik had het zo gedaan: 1.cos2y.2=y'.(-sin2x).2
y'=-(2cos2y)/(2sin2x)
Maar als ik daarmee verder werk, blijkt het allemaal fout te lopen. Er moet dus een fout in mijn berekening zitten en ik kan hem niet vinden, kunnen jullie mij helpen?

Bedankt!
Joke

Joke
3de graad ASO - maandag 6 september 2004

Antwoord

y is een functie van x (dus eigenlijk y(x)), met als afgeleide y' (dus eigenlijk y'(x)). Op beide leden kan je nu de produktregel toepassen om tenslotte de bekomen vergelijking op te lossen naar y'. Ik bekom als oplossing

y' = [sin(2y) + 2y.sin(2x)] / [cos(2x) - 2x.cos(2y)]

Jij nu ook?

cl
maandag 6 september 2004

©2001-2024 WisFaq