Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Algebraïsch oplossen dus zonder rekenmachine

hoe los ik de volgende vergelijkingen automatisch op
(3x-1)(2x+3)=-3
(x+3)2= 16x
(2x+3)2= -16
(x+3)(x-3)=8x

ik heb al anderhalf uur hieraan gezeten we moesten er 50 oplossen maar uit deze kom ik echt niet ik hoop jullie wel alvast heel erg bedankt2

kimber
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 3 september 2004

Antwoord

Dit kan nochtans zeer eenvoudig gebeuren.
Werk de haakjes uit en breng alle termen naar het linkerlid zodat je een vergelijking bekomt van de vorm a.x2 + b.x + c = 0
Met de bekende formule (discriminant berekenen enz.) kun je dan de oplossingen berekenen.

Bv. de laatste opgave wordt :
x2 - 9 = 8x
x2 - 8x - 9 = 0
Discriminant : 64 + 4.9 = 100
Oplossingen : (8 + 10)/2 = 9 en (8 - 10)/2 = -1

LL
vrijdag 3 september 2004

©2001-2024 WisFaq