Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cirkelvergelijking opstellen

Hoe stel je de vergelijking van een cirkel op als je
2 in coordinaten bekende punten (A en B) op de cirkel heb en een 3e punt op de cirkel (P) hebt (geen coordinaten bekend) maar je weet wel de hoek tussen APB.

Marco
Student hbo - dinsdag 31 augustus 2004

Antwoord

dag Marco,

Noem M het middelpunt van de cirkel.
ÐAPB = 1/2ÐAMB
Omdat driehoek AMB gelijkbenig is (het bijzondere geval dat AB middellijn van de cirkel is uitgezonderd), geldt:
ÐMAB = 90° - 1/2ÐAMB = 90° - ÐAPB en is dus bekend.
Verder ligt M op de middelloodlijn van AB, waarmee je voldoende gegevens hebt om de coördinaten van M te berekenen, en daarmee de vergelijking van de cirkel.
succes,

Anneke
dinsdag 31 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq