Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe los je een vergelijking op met uitkomst van een breuk??

Het is weer een tijdje geleden dat ik wiskunde heb gehad, maar mijn vraag is.

Hoe los je dit op ?? (x+3)/8= 1/4 en (x+2)/(x+7)= -1/4
Zijn er geen formules hiervoor?

Alvast bedankt Klaas

Klaas
Student hbo - dinsdag 31 augustus 2004

Antwoord

Merk op dat je de eerste vergelijking gewoon kan oplossen door eerst aan beide kanten met 8 vermenigvuldigen. Je krijgt dan gewoon een standaard lineaire vergelijking.

x + 3 = 2

Een formule voor de tweede vergelijking is er niet echt, maar dat is ook helemaal niet nodig. Je kan eigenlijk precies het zelfde doen als bij de eerste vergelijking. Alleen nu zit er een variabele in de noemer!!

vb:
q26968img1.gif

Merk op dat dit gewoon kruislingvermenigvuldigen is!

Let er op dat wanneer je de breuken uit een vergelijking haalt dat je noemer van je orginele vergelijking nooit op nul uit mag komen.

Gerben
dinsdag 31 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq