Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 26755 

Re: Oneven aantal stellingen op dambord

Bedankt! Na het stellen van de vraag op WisFaq was ik tot hetzelfde inzicht gekomen. (http://fmjd.org/bb/viewtopic.php?p=18373#18373)
Het paarsgewijs verwisselen is veel slimmer dan mijn combinatorieke gestuntel.
Mijn conclusie wijkt iets af van de gegeven oplossing:
  • w hoeft niet gelijk te zijn aan z
  • z=5 of w=5 kan maar op 1 manier, dus dat levert ook een oneven aantal.
  • in sommige gevallen kan er een dam bij (bijvoorbeeld wZ of wwwwzZ
De hele vraag is een sub-probleem van een nogal ingewikkelde dampuzzel, waarvan ik de oplossing niet kon formuleren (hoewel ik de puzzel zelf bedacht had...). De heldere schrijfstijl in het WisFaq-antwoord maakt de hele puzzel valide. Bedankt, Anneke!

Siep

Siep K
Iets anders - zaterdag 28 augustus 2004

Antwoord

dag Siep

Ik was inderdaad de waarde 5 nog vergeten in mijn antwoord.
Wat je overige opmerkingen betreft: als w niet gelijk is aan z, valt de stelling onder de niet-symmetrische, en die had ik al gehad.
Ook de situatie wZ was al verwerkt.
Maar bedankt voor het compliment!
groet,

Anneke
zondag 29 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq