Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Substitutiemethode integreren: ln(x)/x

Ik heb nog een vraag n.a.v. de uitleg van de substitutiemethode van het integreren.

Bij de integraal $\int{}$lnx/x dx = $\int{}$ln(x).1/x = $\int{}$ln(x)d(ln(x))=$\int{}$tdt=1/2t2 + C = 1/2 (ln(x))2

Hier wordt voor T, ln x genomen, maar voor mijn gevoel gebeurt er dan alleen maar wat met 1 term i.p.v. 2 termen.

ook bij
$\int{}$sin(x).cos(x)dx = $\int{}$sin(x)d(sin(x)) = ... enz
hier wordt voor t sin x gebruikt...

Is dat altijd zo dat er maar 1 term g(x) =t gesteld?

Heel erg bedankt alvast..
Groetjes karin

karin
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 28 augustus 2004

Antwoord

Stel je hebt een functie f.
Voor een primitieve F van f moet gelden F'(x)=f(x).
Dit gaan we eens controleren voor f(x)=ln(x)/x met F(x)=1/2ln2(x).
We moeten nu dus F(x)=1/2ln2(x) differentieren.
Dit moet je doen met de kettingregel voor differentieren.
We krijgen dus: F'(x)=1/2×2ln(x)×de afgeleide van ln(x)=
1/2×2ln(x)×1/x=ln(x)/x en dat klopt.

Nemen we f(x)=sin(x)×cos(x) en F(x)=1/2sin2(x) en gaan we controleren, dan krijgen we:
F'(x)=1/2×2sin(x)×de afgeleide van sinx=
1/2×2sin(x)×cos(x)=sin(x)cos(x) en dat klopt.

Die substitutieregel bewandelt precies de ongekeerde stapjes om een primitieve te vinden en berust dus op het omkeren van de kettingregel voor differentieren.
Vandaar.

hk
zaterdag 28 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq