Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs met plaatsvectoren

hallo,
ik heb hier een vectoriële bewijs maar ik weet niet precies hoe ik die moet oplossen.(Het figuur heb ik al opgesteld)

gegeven: driehoek ABC
punt D zodat vector BD = vector 3BC
punt P zodat vector 4AP = vector 3AC
punt M is het midden van [AD]
gevraagd: 1)maak een feguur van het gegeven
2)bewijs dat P het midden is van [BM]
kan er iemand mij zeggen hoe ik dit juist moet bewijzen?
dankooeeeeee!

GrOssY
2de graad ASO - zaterdag 28 augustus 2004

Antwoord

Je zou het als volgt kunnen aanpakken:
Probeer met behulp van vector-optellingen de vector BM te schrijven in termen van de vectoren AB en BC
Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de eigenschap:
BM = BA + AM ofwel BM = AM - AB
Verder is AM = 1/2AD, en AD is weer uit te drukken in de vectoren AB en BD, dus ook in AB en BC (immers: BD = 3·BC)
Als dat gelukt is, kun je vervolgens ook BP uitdrukken in AB en BC, en als je dat goed gedaan hebt, is het resultaat precies datgene wat je moet bewijzen.
succes.

Anneke
zaterdag 28 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq