Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee vermenigvuldigingen

Ik moet een waarde voor k berekenen en de coordinaten van C
als gegeven zijn VC,k (-1,-2)=(2,4) en VC,k (4,8)=(5,10)


en dan heb ik nog een vraag.
Hoe vereenvoudig ik VA,1/2°TAB°VB,4

alvast bedankt
Ina

Ina Ha
Student hbo - zaterdag 28 augustus 2004

Antwoord

1)
Stel punt C heeft de coordinaten (c1,c2)
dan moet gelden:
k(-1-c1)=2-c1 ..(1)
k(-2-c2)=4-c2 ..(2)

en ook
k(4-c1)=5-c1 ..(3)
k(8-c2)=10-c2 ..(4)

Combineren van (1) en (2) levert c1=13/2 en k=3/5
Combineren van (2) en (4) levert c2=13 en k=3/5
Omdat twee keer dezelfde k wordt gevonden kunnen we concluderen: k=3/5 en C(13/2,13)

2)
In de applet hieronder staan de punten A, B en X.
X'=VB,4 X
X''=TAB X'
X'''=VA,1/2 X''
De punten A,B en X kun je verslepen.
Welke conclusie trek je?
Probeer dat nu ook eens aan te tonen!
Applet werkt niet meer.
Download het bestand.

hk
zaterdag 28 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq