Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagje over afgeleide, maxima en minima

Als de 1e afgeleide van de functie x -- f gegeven is door
f'= (x-2) (x-1)
is het maximum dan 2 en het minimum 1
Minima en maxima kun je toch bepalen door f'= 0 te stellen?

karin
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 27 augustus 2004

Antwoord

Als je de grafiek van de afgeleide tekent dan kan je misschien wel iets zinnigs zeggen over f.

q26876img1.gif

Links van 1 zie je dat f stijgend is... tussen 1 en 2 dalend en rechts van 2 stijgend...

Dus:
stijgen - dalen - stijgen

Dus dan heb je x=1 een (relatief) maximum en bij x=2 een (relatief) minimum. Het wordt tijd om je theorie eens ernstig te gaan bestuderen!!!

WvR
vrijdag 27 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq