Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 1755 

Re: Dieren en euro`s

In het vraagstuk 155 dieren en euro's zitten enkele onduidelijke berekeningen. Hoe kom je erbij dat P deelbaar moet zijn door drie en hoe heb je de verhouding k en r dan berekend??

Agten
Iets anders - maandag 15 april 2002

Antwoord

Onduidelijk berekeningen? Ik zal in het midden laten of dat zo is of dat er misschien iets anders aan de hand is.

P is deelbaar door 3
De vergelijking 3k - 56p = 0 kan je schrijven als:
3k = 56p
Omdat k en p gehele getallen zijn en 56 niet deelbaar is door 3, maar 56p dat wel is, moet p deelbaar zijn door 3.

Verhouding k en r
Omdat p een drievoud is, probeer je maar wat. Neem p=3 dan is k=56 en r=41 (dus dat kan). Kan p=6? In dat geval is k=112... dat kan dus al niet, want p+k+r=100.
Kennelijk is p=3 de enige mogelijkheid, waarmee het vraagstuk is opgelost.

Omdat het hier over gehele getallen gaat, doet het inderdaad soms wat vreemd aan. Je bent waarschijnlijk gewend vergelijkingen op te lossen in R (de reële getallen). Bij gehele getallen werkt dat soms net even anders.

WvR
maandag 15 april 2002

©2001-2024 WisFaq