Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte van de kleinste vlakke figuur

Hallo!

Ik zit met hetvolgende in mijn maag:

Ik moet de oppervlakte bepalen van de kleinste vlakke figuur die begrensd wordt door de parabool y^2=4x , de rechte 2x-4 en de x-as.

Dit weet ik al:
y^2=4x is een liggende parabool met de top in (0,0)
deze heeft een snijpunt met de lijn in (4,4)

Het figuur kan ik met wel voorstellen met -volgens mij dus- zijn de volgende coördinaten van belang:
(0,0)
(2,0), snijpunt van de rechte met de x-as
(4,4) snijpunt van de parabool met de rechte

De primitieve wordt:
Ö4x =2Öx = 2.x^0,5 --- 4/3 x^1,5

maaarrr dan.... dan loop ik vast. Moet ik nog de primitieve nemen van de rechte??? en welke grenswaarden moet ik invullen??

Superbedankt alvast!
Groetjes

K
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 26 augustus 2004

Antwoord

Hieronder een plaatje:
q26854img1.gif
Het gaat dus om de oppervlakte van het gele en blauwe gebied samen.
De oppervlakte van het gele gebied is
-0ò1-2Ö(x)dx=0ò12Ö(x)dx=[4/3xÖx]01=11/3
Het blauwe gebied is een driehoek. De rechthoekszijden van deze driehoek zijn 1 en 2, dus de oppervlakte van deze driehoek is 1/2*2*1=1.
De totale oppervlakte is dus 21/3

hk
donderdag 26 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq