Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Modulo-11

Ik ben op zoek naar een methode om nummers te genereren in
de reeks 90.000.000 t/m 99.999.999 die voldoen aan de standaard modulo-11 proef. Geen idee hoe dit moet. Ben wel op de hoogte hoe je een getal kunt controleren of het voldoet, maar niet hoe een getal tot stand kan komen.
Alvast bedankt,

Sylves
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 26 augustus 2004

Antwoord

Voor wie niet weet wat de modulo-11 proef is, zie:
Waarom modulo 11 bij banknummers?
In deze vraag gaat het om getallen van 8 cijfers zeg: abcdefgh.
Laten we als gewichten kiezen: 8,7,6,5,4,3,2 en 1.
Bij iedere combinatie van 6 cijfers abcdef zijn er een aantal getallen van 8 cijfers te vinden die voldoen.

Dan krijgen we (pseudo code):
Kies een abcdef (de eerste 6 cijfers).
k:=8*a+7*b+6*c+5*d+4*e+3*f
g:=0 
zolang g10 
  z:=(k+2*g) mod 11
  h:=11-z 
  als h10 dan uitvoer(abcdefgh) 
  g:=g+1 
eind zolang.
Ook voor de keus van de gewichten 9,8,7,6,5,4,3,2 valt iets dergelijks te doen, maar dat mag je zelf uitzoeken.

hk
donderdag 26 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq