Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmen

Net zoals een klasgenote kom ik nie aan de uitkomst of denk ik toch.
1) Hoelang staat een kapitaal van 3 000 euro uit op samengestelde intrest tegen 5,75% per jaar om 3200 euro te worden.
Ik kim n = 1.154 uit, waar weet niet of het juist is.

2) Ik zou over 15 jaar 12 000 euro willen hebben. Welk bedrag moet ik nu op samengestelde intrest plaatsen tegen 5,25% per jaar ?

ik kom k = 5569,929 uit, maar vind dit maar een eigenaardig getal.

Vriendelijke groeten Giel.

Giel K
Overige TSO-BSO - woensdag 25 augustus 2004

Antwoord

1)

3000(1,0575)n = 3200
(1,0575)n = 3200/3000
log((1,0575)n) = log(3200/3000)
n·log(1,0575) = log(16/15)
n = (log(16/15))/(log(1,0575))
Dus n 1,1544.

Ter controle 3000·(1,0575)1,1544 3200. Klopt!

2)

k·(1,0525)15 = 12000
k = 12000/(1,0525)15
k 5569,93

Ter controle 5569,93·(1,0525)15 12000. Klopt!

Je had ze allebei correct, meer zelfvertrouwen kan geen kwaad. En je kunt je oplossing controleren.

Davy
woensdag 25 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq