\require{AMSmath} Exponentiele vergelijkingen Hallo, Graag zou ik hulp willen hebben bij de volgende opgave. Ik kom er maar niet uit: 3^(2x+1)+32=3^(x-1)*84 ik dacht zelf dat de volgende stappen zoiets worden: 3^(2x+1)+32=3^(x-1)*3^4 + 3^1 2x+1 +2 = x-1 * 4 + 1 maar als ik het verder uitwerk klopt ie niet Jelle Student hbo - dinsdag 24 augustus 2004 Antwoord De stap 3^(2x+1)+3^2=3^(x-1)*3^4 + 3^1 zou moeten zijn 3^(2x+1)+3^2=3^(x-1)*(3^4 + 3^1) dus daar heb je niet veel aan. De stap 3^(2x+1)+3^2=3^(x-1)*3^4 + 3^1 2x+1 +2 = x-1 * 4 + 1 is fout omdat je niet zomaar die 3^ weg kunt laten als er + of - tekens tussen staan. Ik zou het zo doen: 32x+1+9=3x-1×84 3×32x+9=3x×84/3 3×32x+9=3x×28 3×32x-3x×28+9=0 3×(3x)2-28×3x+9=0 Noem nu u=3x dan krijgen we 3u2-28u+9=0 Deze vergelijking oplossen (b.v. met de abc-formule) levert: u=9 of u=1/3 dus 3x=9 of 3x=1/3 x=2 of x=-1 hk dinsdag 24 augustus 2004 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo, Graag zou ik hulp willen hebben bij de volgende opgave. Ik kom er maar niet uit: 3^(2x+1)+32=3^(x-1)*84 ik dacht zelf dat de volgende stappen zoiets worden: 3^(2x+1)+32=3^(x-1)*3^4 + 3^1 2x+1 +2 = x-1 * 4 + 1 maar als ik het verder uitwerk klopt ie niet Jelle Student hbo - dinsdag 24 augustus 2004
Jelle Student hbo - dinsdag 24 augustus 2004
De stap 3^(2x+1)+3^2=3^(x-1)*3^4 + 3^1 zou moeten zijn 3^(2x+1)+3^2=3^(x-1)*(3^4 + 3^1) dus daar heb je niet veel aan. De stap 3^(2x+1)+3^2=3^(x-1)*3^4 + 3^1 2x+1 +2 = x-1 * 4 + 1 is fout omdat je niet zomaar die 3^ weg kunt laten als er + of - tekens tussen staan. Ik zou het zo doen: 32x+1+9=3x-1×84 3×32x+9=3x×84/3 3×32x+9=3x×28 3×32x-3x×28+9=0 3×(3x)2-28×3x+9=0 Noem nu u=3x dan krijgen we 3u2-28u+9=0 Deze vergelijking oplossen (b.v. met de abc-formule) levert: u=9 of u=1/3 dus 3x=9 of 3x=1/3 x=2 of x=-1 hk dinsdag 24 augustus 2004
hk dinsdag 24 augustus 2004
©2001-2024 WisFaq