Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritme inverse

Dag allemaal. heb het volgende "probleem"

moet de inverse van de functie y = e-x+5 bepalen. Het antwoord is ln [1¸x-5]

ik kom met de volgende stappen...maar ergens gaat er in mijn beredenering iets fout.. kunnen jullie zeggen waar?

1. x = e-y + 5
2. log x = loge-y + 5
3. log x = -y loge + 5
4. [logx¸loge] = -y + 5
5. ([logx¸loge]) -5 = -y
6. -([logx¸loge]) +5 = y
7. -ln(x) + 5 =y
8. ln [1¸x] + 5 = y

zoals jullie zien kom ik gewoon ergens anders op uit.
Kunnen jullie zeggen bij welke stap ik de mist in ga? ik denk zelf dat het te maken heeft op het moment dat ik die +5 naar de andere kant toe gooi. Ik denk dat ik hier iets over het hoofd zie ..maar ik kan het niet zo 1..2..3 zien.

Alvast bedankt voor de moeite,

Stefan
Student universiteit - zondag 22 augustus 2004

Antwoord

De fout zit al meteen in de overgang van
1. x = e-y + 5
2. log x = loge-y + 5

Je moet eerst die e-macht aan een kant vrijmaken, dus:
2. x-5=e-y
dan
3. ln(x-5)=ln(e-y)
4. ln(x-5)=-y
5. y=-ln(x-5)
6. y=ln1/x-5

hk
zondag 22 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq