Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De formule van een parabool vinden

hey,ik heb hier een vraagstuk waar ik al 3uur aan bezig ben maar ik snap echt niet hoe je het moet oplossen.
gegeven: parabool p: y=ax2+bx+c
rechte s:2x-3=0 is de symmetrieas (x=3../..2)
een snijpunt van p met de x-as heeft als coordinaat (-2,0)

Bepaal a, b en c.

ik heb al kunnen uitrekenen dat de coordinaat van de 2e snijpunt van p met de x-as (5,0) is en dat b= -3a is omdat -b../..2a = 3../..2

verder ben ik niet geraakt hoewel ik al op verschilende manieren heb geprobeerd om het uit te rekenen. misshien ben ik een formule vergeten?
kan er iemand mij helpen?

GrOssY
2de graad ASO - zondag 22 augustus 2004

Antwoord

De opgave is niet compleet. Met alleen de symmetrie-as en de twee nulpunten ligt de parabool niet vast.



Je ziet hier de grafiek van y=a(x+2)(x-5). Door de waarde van a te veranderen zie je dat alle parabolen door (-2,0) en (5,0) gaan de symmetrie-as x=11/2 is...

WvR
zondag 22 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq