Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Asymptoot

Als je de som hebt: geef van de grafieken van de volgende functies de vergelijkingen van de assymptoten, en er staat:

b) y= 4:x^2 -1 (vier gedeeld door x kwadraat min 1)

moet je dat dan invoeren in de grafische rekenmachine als:
y = (4:x^2) -1, of als y =((4:x^2)-1)?

Bij voorbaat dank

Romy H
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 14 april 2002

Antwoord

Als er staat

q2670img2.gif

dan moet je invoeren y = 4 : (x2-1) [delen door x2-1]

Als er staat

q2670img3.gif

dan moet je invoeren y = 4 : x2 -1.
Jouw suggesties, y = (4:x2)-1 en y = ((4:x2)-1) zijn beide gelijk aan deze laatste vorm.
De rekenmachine "kent" namelijk de voorrangsregels: eerst vermenigvuldigen/delen en dan pas optellen/aftrekken.
De haakjes om (4:x2) mogen dus gewoon weg!

jr
zondag 14 april 2002

©2001-2024 WisFaq