Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bolle zijde van een veeltermfunctie

Je hebt de grafiek van de veeltermfunctie;

y(x)= 3x4-10x3-12x2+12x-7

Welke is juist?
A: Voor x= -.5 is haar bolle zijde naar boven gekeerd.
B: Voor x= 0 is haar bolle zijde naar boven gekeerd.
C: Voor x= 2 is haar bolle zijde naar boven gekeerd.
D: Voor x= 3 is haar bolle zijde naar boven gekeerd.

Het antwoord is B, maar kom er niet uit,
Moet je hierachter komen door de grafiek te tekenen?
Weet wel dat de 2e afgeleide hiervan is: 48x2-60x-24
Maar kun je daar ook wat mee?

Bedankt alvast! Groetjes Jen

jen
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 20 augustus 2004

Antwoord

Hallo Jen,

Het is inderdaad mogelijk om gebruik te maken van de tweede afgeleide.
Als f''(x)0 dan is de bolle zijde naar boven gekeerd.
(Er zit wel een rekenfoutje in je tweede afgeleide)

wl
vrijdag 20 augustus 2004

©2001-2024 WisFaq